АУТОХТОНОСТИ ТВРДЕ: РТС намерно криви историју - Немањићи представљени као дивљаци у гуњевима и дрвеним крунама

У Божићној епизоди Аутохтониста, у продукцији "Helm Cast", гошћа је била Данијела Одабашић, историчар уметности, анализирали смо чувено Мирослављево јеванђеље, а за оне који не знају, према доступним историјским подацима, Мирослав је био брат Стефана Немање, великог жупана.

Бонус видео

Трејлер "Немањићи".
Уколико сте гледали серију Немањићи Рађање краљевине, могли сте видети да су наши Немањићи представљени као дивљаци у гуњевима и дрвеним крунама, наводе аутори емисије. Аутохтонисти постављају потање да ли неко ко је у гуњу, може финансијски да поднесе градњу цркви и манастира, наручује у то време прескупе црквене књиге и осликава исте, води рат против најјаче силе тог доба, Византије, а да са друге стране живи у дрвеној палисаду која је у рангу мало боље домаћинске куће ?
Мирослављево јеванђеље , својим изгледом и опремом прича потпуно другачију причу, причу о томе да су Немањићи били у врху цивилизације тога доба, да су били богати, образовани и изнад свега мудри краљеви.
Утицају у креирању Јеванђеља нам говоре много тога о времену и простору који је Србија тада заузимала.
Иако је РТС по ко зна који пут покушао да искриви историју сопственог народа, наше мишљење је да им се то не сме дозволити и да свим силама морамо радити на образовању нових генерација, А овом приликом то радимо кроз серијал Аутохтонисти, кажу аутори емисије Аутохтонисти.
Извор: Правда/Helm Cast
loading...