ФАСЦИНАНТАН ВИДЕО: Погледајте како је изгледала Косовска битка! (ВИДЕО)

Јутјуб канал "Краљеви и генерали" објавио је занимљиву анимацију Косовске битке која се одиграла 15. јуна 1389. године у близини Приштине, између српске и османске војске.

Бој на Косову (Фото: Јутјуб)

Српске снаге предводио је кнез Лазар Хребељановић, док се на челу турске војске налазио султан Мурат I.
Иако су у првој фази битке српске снаге потиснуле непријатеља, а један од српских витезова – Милош Обилић – успео да одузме живот султану Мурату, Муратов син Бајазит повео је своје редове у противнапад, који је за резултат имао заробљавање кнеза Лазара.
Кнез Лазар погубљен је по наређењу султана Бајазита, након чега се османска војска повукла са бојног поља и напустила Србију.
Упркос томе што први извори о бици говоре о српској победи, средином 15. века појављују се наводи о нерешеном исходу и српском поразу. Зато се сматра да је сама битка завршена победом или нерешеним исходом, али да по својим далекосежним последицама представља отоманску победу.
У видео-снимку спомињу се и сукоби који су претходили Косовском боју, попут битке на Марици 1371. године, и битке код Плочника 1387. године. Радио-телевизија Србије у копродукцији с Министарством одбране и Војнофилмским центром „Застава филм“ почела је снимање документарно-играног филма о борбама на Кошарама и Паштрику 1999. године. Више о томе погледајте ОВДЕ.
Извор: Б92

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.