ИЗ ЏИХАДА ПРАВАЦ СРБИЈА: Шиптари убацују своје борце Исламске државе у нашу земљу као избеглице!

Избеглице из Сирије, међу којима се налазе и некадашњи борци ИСИС-а, крећу на пут ка Европи преко Косова, потом ће кренути према административној граници са Србијом, па даље у БиХ.

Џихадисти (Фото: јутјуб)

Ово се дешава у тренутку када је руски председник Владимир Путин упозорио да „би поражени џихадисти могли да направе нова упоришта на Балкану“.

Управо је због тога и забринуло саопштење косовске полиције да је у ноћи између петка и суботе код Призрена пресретнут комби који је превозио 19 Сиријаца. Како се наводи у службеном записнику, том приликом је приведен и припадник тзв. косовске војске, који је иначе стациониран у јужном делу Косовске Митровице, док је двоје избеглица превезено у болницу.

Истовремено, Турска и даље не показује намеру да заустави војну операцију, коју је покренула на северу Сирије, што би могло да изазове нови талас избеглица у правцу Европе. Као што је и сам председник Ердоган припретио да „ће отворити границе за 3,5 милиона Сиријаца који се тренутно налази у Турској“, али оно што брине све на Старом континенту јесте чињеница да би Курди из својих затвора у знак одмазде према САД и Бриселу могли да пусте неколико хиљада бораца ИД-а.

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност „Едуконс“, навео је да је “Косово и БиХ сигурно уточиште за ИД”.

– Познате су блиске везе џихадиста са простора БиХ и Косова који су са поменутих простора одлазили на ратиште Сирије и Ирака, ратовали за терористичку државу ИСИС, па се због новонастале ситуације коју је покренула Турска против Курда може очекивати да ће одређен број терориста завршити на Косову, у чему ће им сигурно помоћи БСК које су и настале на истим постулатима, иако им простор Србије и Балкана није потенцијална мета. Интересантно је да велики центри моћи и најјаче службе безбедности попут ЦИА и МИ6 не реагују на ове безбедносне ризике јер, како је угрожен простор Балкана, сматрам да су још више угрожени европски главни градови. Ово је сигнал и за нас безбедносно-обавештајни систем да појачају активности на праћењу ових припадника, те да превентивно изврше заштиту свог народа и државе као што су то беспрекорно чинили до сада – навео је Бјеговић.

Љубан Каран, бивши потпуковник Контраобавештајне службе, наводи да не чуди што је Сиријце превозио припадник тзв. косовске војске, али да додатно забрињава:

– Откуд знамо да међу њих 19 није било терориста? Очигледно да се отворила нова рута преко Албаније, и да се без проблема пребацују преко границе на територију Косова и Метохије. Ово је веома опасна ситуација, јер бивши исламски борци и даље представљају велику опасност за све, поготово Србе на КиМ, али и цео Балкан – навео је Каран.

Гренел има Трампово поверење да реши проблем између Срба и Албанаца, више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Ало

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.