Vojno-tehnička saradnja sa Rusijom je preduslov za rešavanje situacije na KiM

U organizaciji američkog lobističkog udruženja Atlantski savet u Vašingtonu je održana međunarodna konferencija na kojoj je predstavljena nova američka strategija za Balkan i Srbiju. Ona donosi nekoliko ključnih izazova za našu državu.

Stefan Stamenkovski (Foto: Zavetnici)

Piše: Stefan Stamenkovski, predsednik Zavetnika Dokument nove strategije Atlantskog saveta SAD je prvi i veoma značajan korak u lobiranju odgovarajućih odluka Kongresa i Senata SAD o raspodeli budžetskih sredstava za američko vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji i na Balkanu u celini. Za Srbiju je to direktna pretnja po nacionalnu bezbednost zemlje i položaj srpskog naroda u regionu, koji je na svom primeru iskusio sve strahote agresije SAD i NATO pakta.
Drugi momenat, koji treba napomenuti je činjenica da su Amerikanci otvoreno izrazili svoje ambicije da preuzmu na sebe posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine. Ovaj politički pokušaj da se pod pritiskom SAD nametnu interesi kosovskih Albanaca, a ne štetu srpskog naroda, za Srbiju je potpuno neprihvatljiv.
Posebno, kao treću tačku pritisaka na Srbiju treba pomenuti zahteve Amerikanaca, da se Srbija distancira od Rusije, što je za veliku većinu građana Srbije uvredljivo i ponižavajuće.
Navedene pretnje i izazovi pred Srbijom pozivaju nas da mobilišemo sopstvene napore i usmerimo ih na stvaranje adekvatnih i efikasnih kontramera u vojnoj i političkoj oblasti.
Siguran sam da ćemo zajedno sa našim saveznicima, pre svega Ruskom Federacijom, naći najbolje rešenje za stvaranje vojno-tehničke saradnje koja je sada neophodan preduslov za rešavanje srpskog pitanja na KiM, mir i stabilnost Srbije i celog regiona.
U političkoj sferi za rešavanje situacije na KiM takođe su potrebni novi formati uz učešće Rusije kao globalne sile, zajedno sa našim evropskim i regionalnim partnerima.
Novi izazovi iz Vašingtona treba da podstaknu srpsko društvo, političke aktere, stručnjake, ali i celokupnu javnost, na široku diskusiju u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, ali i sa našim međunarodnim partnerima u traženju prihvatljivih rešenja, baziranih na uzajamnom razumevanju i poštovanju. Amerikanac Rasel Bentli je pre tri godine stupio u redove ustanika DNR, a snimak ovog pravoslavca pod nadimkom Teksas, koji se bori na strani proruskih snaga pogledajte OVDE. Izvor: Zavetnici

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.