GORI OD ALKATRAZA:Najozloglašeniji robijaši ovde žive u samicama od 6 kvadrata,a kontakt sa ljudima imaju samo minut dnevno!(VIDEO)

U Kanjon Sitiju, centru Okruga Frimont u američkoj saveznoj državi Kolorado, nalazi se čak 13 zatvora sa ukupno 7.600 robijaša, pa je zbog toga ovaj kraj poznat i kao Prizon veli, odnosno Dolina zatvora. Ubedljivo najozloglašenija je kaznena ustanova ADX Florens.

Foto: Jutjub

Iz najbolje obezbeđenog zatvora u SAD još niko nije uspeo da pobegne, pa je zbog toga poznat i kao “Alkatraz Stenovitih planina”. Ovde su zatvoreni počinioci najtežih zločina, koji, prema rečima Normana Karlosa, bivšeg direktora Uprave za zatvore (BOP) “nemaju nikakvog poštovanja prema ljudskom životu”.
Među njima su Zakarijas Musaui, jedan od saučesnika u organizovanju napada 11. septembra 2001, Teri Nikols, učesnik bombaškog napada u Oklahoma Sitiju, “Unabomber” Ted Kačinski, koji je pismo bombama usmrtio tri osobe, i DŽohar Čarnajev, koji je 2013, zajedno sa ubijenim bratom Tamerlanom, izvršio napad na Bostonskom maratonu.
Zatvorski kompleks je delimično pod zemljom i okružen je veoma visokim zidinama tako da zatvorenici ne mogu da vide dalje od njih. Zbog toga su potpuno dezorijentisani, što je i bio cilj, kako bi se sprečili mogući pokušaji bekstva. Od kada je Florens otvoren, još niko nije pobegao.
ADX Florens je sagrađen posle ubistva čuvara u zatvoru za najteže zločince Marion, u Ilinoisu, 1983. Tada su dvojica zatvorenika u dva odvojena incidenta ubila dvojicu čuvara. Vlada je stavila na raspolaganje 60 miliona dolara za izgradnju super zatvora, a okrug Frimont je lobirao za prikupljanje dodatnih sredstava, nakon čega su žitelji kupili 240 hektara zemlje i poklonili ga Ministarstvu pravosuđa.
Uslovi u zatvoru su izuzetno teški. Robijaši provode 23 sata u samicama dimenzija dimenzija 2×3,60 metara. Zastakljeni prorez 120×10 centimetara omogućava samo pogled u nebo, pa zatvorenici ne mogu ni da naslute u kom delu zatvora se nalaze. Svaka ćelija ima betonski krevet, pisaći sto, hoklicu i policu.
Tuš ima automatizovani tajmer, izdavanje hrane i komunikacija odvijaju se kroz mali prorez na dvostruko obezbeđenim čeličnim vratima. Zatvorenici manje od minut dnevno dolaze u dodir s drugim ljudima.
Pojedinci imaju televizor, ali se emituju samo kanali s verskim sadržajima, savetima za vaspitavanje i terapijom protiv agresije. Robijaši mogu da vežbaju u ćeliji, a pet sati nedeljno u teretani, isključivo pojedinačno, naravno, uz nadzor. U teretani se nalazi samo šipka za zgibove, jer bi tegovi i ostale sprave mogli da posluže kao oružje.
Jedan sat dnevno zatvorenici izlaze u dvorište da udahnu svež vazduh, u pratnji najmanje tri pripadnika obezbeđenja. Ruke i noge su im vezane za lanac oko struka. U dvorištu ih zatvaraju u kaveze. Prostor je betoniran i okružen visokim zidom, a gore se nalaze rešetke, kako bi se sprečile eventualne akcije oslobađanja helikopterom.
Kapacitet zatvora je 500 ljudi. Godinama su ovde zatvarani i psihički bolesnici, iako to zvanično nije dozvoljeno. Tužba protiv BOP otkrila je da su im uskraćivani lekovi.
„Ne dajemo lekove za raspoloženje“, rekli su navodno zatvorski lekari obolelima, koji su bili prepušteni sami sebi. Posledice su bile samopovređivanje i sakaćenje sopstvenog tela, mnogi psihički oboleli robijaši izvršili su samoubistvo. Posle toga je BOP bio primoran da podigne novu visoko obezbeđenu kaznenu ustanovu za psihički bolesne kriminalce, koja se nalazi u Atlanti.
O proboju fronta ka luci Hudeida u Jemenu saznajte OVDE.
Izvor: Kurir

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.