Učenici iz Srbije učestvuju na Međunarodnom omladinskom gastronomskom festivalu "Obnavljamo tradicije. Božić"

U Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi će se, 12. januara 2018. godine, održati 8.Međunarodni Omladinski gastronomski festival «Obnavljamo tradicije. Božić». Organizatori festivala su Sveto-Danilov patrijaršijski manastir i Centar obnove tradicija.

Idu u Moskvu (Foto: ETŠ)

Festival se organizuje na Božić i Vaskrs, ambasade različitih zemalja pokazuju prazničnu trpezu, koja je dekorisana u duhu narodnih tradicija. Istovremeno se organizuje takmičenje, gde se učenici kulinarskih koledža iz Rusije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske i dr. takmiče u spremanju prazničnih jela i serviranju trpeze. 
Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.
Postoje četiri nominacije u okviru takmičarskog dela Festivala: božićno hladno predjelo od živine, svetsko božićno pecivo, božićno hladno predjelo od rečne ribe, dekorisanje božićne trpeze. Svaku nominaciju ocenjuje poseban profesionalni žiri. 
Podršku Festivalu daju Departament za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve, Privredna komora Ruske Federacije, Međunarodni savez javnih udruženja „Rusko udruženje za međunarodnu saradnju“, Ambasade pravoslavnih zemalja i dr.
Pobednicima Festivala «Obnavljamo tradicije. Božić » biće uručene medalje, diplome i nagrade. Takođe će se ocenjivati i uspeh u posebnim nominacijama.
Prvi put u takmičarskom delu Festivala će učestvovati ekipa iz Srbije. Iz Požarevaca dolaze profesor kuvarstva i praktične nastave Ekonomsko-Trgovinske škole Nikola Radišić sa svojim učenicima Srećko Predićem i Petrom Mišićem. Pored učešća u takmičarskom delu Festivala, ekipa  će učestvovati u konferenciji "Oblici međunarodne saradnje u stručnom obrazovanju". 
Pitali smo profesora Nikolu Radišića o pripremama za takmičenje:
 - Nikola, ti si dobio poziv za učešće na takmičenju, posvećenom najsvetlijem prazniku - Božiću. Kako si saznao o svom učešću i koji si osećaj doživeo u tom trenutku? 
 - Dobio sam poziv od organizatora Festivala na lično ime, što me lično iznenadilo i osećaj je bio neverovatan. Znate, prvi put na međunarodno takmičenje, ja kao profesor, a potom i deca iz kulinarske struke, koja se nisu nikada takmičila van teritorije Srbije.
 - Ti ćeš prvi put učestvovati na takmičenju takvog nivoa?
 - Nisam imao prilike ranije da idem na međunarodne festivale, da prvi put van granica Srbije, iako sam radio preko granice.
 - Reci o svojim učenicima – učesnicima takmičenja. Kako se pripremate?
 - Počeli smo najpre da tragamo za autentičnim lokalnim specijalitetima, nakon što smo konstatovali počeli smo da izgrađujemo i vežbamo jela. Moji učenici Petar i Srećko, radimo na tome da se pokažemo u najboljem svetlu i predstavimo naš kraj i zemlju.
- Šta ti očekuješ od učećša u Festivalu i od dolazka u Rusiju?
 - Očekujem jedno lepo iskustvo, druženje, upoznavanje novih ljudi i razmenu iskustava u oblasti gastronomije, života i kulture. Izvor: Pravda

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.