FASCINANTAN VIDEO: Pogledajte kako je izgledala Kosovska bitka! (VIDEO)

Jutjub kanal "Kraljevi i generali" objavio je zanimljivu animaciju Kosovske bitke koja se odigrala 15. juna 1389. godine u blizini Prištine, između srpske i osmanske vojske.

Boj na Kosovu (Foto: Jutjub)

Srpske snage predvodio je knez Lazar Hrebeljanović, dok se na čelu turske vojske nalazio sultan Murat I.
Iako su u prvoj fazi bitke srpske snage potisnule neprijatelja, a jedan od srpskih vitezova – Miloš Obilić – uspeo da oduzme život sultanu Muratu, Muratov sin Bajazit poveo je svoje redove u protivnapad, koji je za rezultat imao zarobljavanje kneza Lazara.
Knez Lazar pogubljen je po naređenju sultana Bajazita, nakon čega se osmanska vojska povukla sa bojnog polja i napustila Srbiju.
Uprkos tome što prvi izvori o bici govore o srpskoj pobedi, sredinom 15. veka pojavljuju se navodi o nerešenom ishodu i srpskom porazu. Zato se smatra da je sama bitka završena pobedom ili nerešenim ishodom, ali da po svojim dalekosežnim posledicama predstavlja otomansku pobedu.
U video-snimku spominju se i sukobi koji su prethodili Kosovskom boju, poput bitke na Marici 1371. godine, i bitke kod Pločnika 1387. godine. Radio-televizija Srbije u koprodukciji s Ministarstvom odbrane i Vojnofilmskim centrom „Zastava film“ počela je snimanje dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine. Više o tome pogledajte OVDE.
Izvor: B92

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.

loading...