DIREKTOR SRPSKO RUSKOG CENTRA OTKRIVA MALO POZNATE ČINJENICE: Šta je turski "Izvor mira", da li će Kurdi dobiti državu?

Turska operacija „Izvor mira“ kako je neki mediji prevode pokazuje da ja to upravo pravi naziv za ono što će se dogoditi na severu Sirije.

Kurdi (Foto: xinhuanet. com)


Piše: Vladimir Prebiračević, direktor srpsko-ruskog centra “Majak”

Ogromne vojne snage koje su bile skoncentrisane na tursko sirijskoj granici pokazivale su da će operacija trajati veoma kratko jer Kurdi ne raspolažu avijacijom, artiljerijom i tenkovima i imaju samo ograničene resurse u vidu pikapa sa teškim mitraljezima i ponekim artiljerijskio-raketnim oružjem.

Pešadiju sa turske strane čine uglavnom lokalne jedinice sa prostora Sirije iz pobunjenih plemena koje su bile pomagane od strane Turske i specijalne jedinici Turske koje se ograničeno angažuju s obzirom na namenu. Sa takvom silom za ovih pet dana Turci bi mnogo više uspeha postigli da im je to bio cilj.

Glavni cilj ove operacije je udaljenje Amerikanaca iz regiona i uspostavljanje vlasti vlade iz Damaska na severu Sirije. Ništa ovo ne bi bilo moguće da Rusija kao vaskrsla globalna sila ne vodi glavnu reč jer drugi učesnici u ovoj partiji pokera ne bi mogli da budu pod kontrolom i da ne napadnu onog drugog.

Jedini mirotvorci u ovoj situaciji su Rusi koji svojim jedinicama drže razdvojene strane i kontrolišu situaciju. Ulazak Sirijske vojske bez borbe u kurdske gradove pod plaštom zaštite Kurda od Turaka i za ovih pet dana izostanak ozbiljnijeg napretka toliko pripremane sile sa turske strane govori samo jedno. Rusija kontroliše situaciju potpuno pa čak rešava i neke druge strateške probleme na Bliskom istoku a to je i iseljavanje amerikanaca i uklanjanje 50 nuklearnih bombi iz Indžirlika avio baze u Turskoj. Ovo je za Rusiju scenario koji se za sad ispunjava po svakoj stavci. Kurdi neće dobiti državu jer je to strateški interes Turske ali ih Turci neće uništiti na severu Sirije što znači opstanak Kurda ali u okvirima Sirije.

Sirija dobija nazad pod kontrolu teritoriju koju nije kontrolisala a sa tim i nazad svoja naftna polja i putnu komunikaciju. Teroristi gube mogućnost da finansiraju svoje aspiracije i polako će nestajati sa tog prostora kako u borbi tako i bežeći raznim kanalima u druge zemlje a veliki deo njih će završiti u Evropi kao ekonomske izbeglice što je poseban problem s obzirom na tako fanatičnu otvorenost prema njima. Najveći dobitnici su rusi što je i logično da treba da budu jer oni kao globalna sila imaju kapacitet za ovakve operacije.

Ovakva operacija gde naziv potpuno opravdava ono što će se dogoditi a to je dugo čekani mir na ovom području za sve strane u sukobu.

Egipat kupuje ruske T-90MS umesto američkih tenkova Abrams! Više o tome OVDE.

Izvor: oslobodjenje.rs

 

 

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.