EPISKOP VRATIO PANAGIJU PATRIJARHU: Protest protiv Vučićevog odlikovanja!

Umirovljeni episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić vratio je patrijarhu Irineju panagiju, koju ju je od njega nedavno dobio povodom osam vekova crkvene samostalnosti na centranoj proslavi jubileja u manastiru Žiča, nezvanično saznaje Danas u crkvenim krugovima.

Umirovljeni episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić (Foto: jutjub)

Isti izvori spekulišu da je vladika Atanasije vratio poklon odmah po završetku centralne proslave u znak protesta zbog odluke Svetog arhijerejskog sinoda da Ordenom Svetog Save Prvog reda odlikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga smatra izdajnikom Kosova i Metohije.

U vrhu SPC nezvanično komentarišu da je vraćanje panagije čin protesta, koji ni na koji način ne bi trebalo niti može da utiče na status vladike Atanasija. Danasovi izvori objašnjavaju da takvi potezi nisu predviđeni kanonima niti su praktikovani, tako da se ne zna da li bi o njima trebalo da se izjašnjavaju poglavar i Sinod SPC.

Panagija je mala ikona od plemenitog metala koja se kao deo vladičanske odežde obično nosi na lančiću oko vrata. Patrijarh Irinej je u Žiči, posle saborne liturgije darovao panagijama sve prisutne srpske arhijereje.

U crkvenim krugovima spekuliše se da se protest vladike Atanasija protiv Vučićevog odlikovanja drži u tajnosti zbog, navodno, narušenog patrijarhovog zdravlja.

Uručenje najvišeg ordena SPC Vučiću na svečanoj akademiji povodom crkvenog jubileja u beogradskom Centru „Sava“ bojkotovala je većina srpskih vladika, uključujući i vladiku Atanasija. On se i pre toga, tokom posete grupe vladika Pećkoj Patrijaršiji javno izjasnio da je protiv dodele i uručenja ordena Aleksandru Vučiću. Vladika Atanasije, kako se priča, navodno smatra da je tim činom SPC izgubila samostalnost.

Sporno crkveno priznanje predsedniku Republike jedan je od razloga zbog kog je 14 arhijereja SPC odmah u Žiči, na otvaranju svečane proslave zatražilo sazivanje vanrednog Sabora. Priča se da taj broj povećao proteklih dana. Odluku o sazivanju Sabora trebalo bi da donese Sinod, čija je prva sednica posle proslave jubijela zakazana za 22. oktobar.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, većina vladika iz dalje dijaspore, koja je prisustvovala centralnoj proslavi jubileja, nije napustila Srbiju i prostor bivših jugoslovenskih republika, jer očekuju da Sinod zakaže saborsko zasedanje.

Zašto je Milo Lompar odbio da govori na dodeli ordena Vučiću, pročitajte OVDE.

Izvor: danas. rs

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.