OTKRIVEN SRPSKI "STOUNHENDŽ": Objavljeni snimci iz vazduha koji su zapanjili naučnike! (FOTO)

Ostaci praistorijske arhitekture dobro su sakriveni u cerskoj šumi. Od centra Desića, lokalitet je udaljen dva kilometra, a do njega se preko seoskih potoka i improvizovanih staza, može stići samo peške.

Arheolog Momir Cerović (Foto: jutjub)

Arheolozi kažu da slično nalazište, ne postoji u Srbiji. Veliki bedem kružnog oblika i šanac, najbolje se mogu videti na snimku iz vazduha.

Arheološko nalazište u Cerskoj šumi (Foto: RTS printskrin)

„Ovaj dvouhi pehar, kako ga mi u arheologiji zovemo, zajedno sa peharima na visokoj cilindričnoj nozi, nedvosmisleno nam potvrđuje da se radi o ranom eneolitu, dakle o ranom bakarnom dobu, ono što još uvek ne znamo, ne znamo karakter ovog objekta, čemu je on služio“, rekao je arheolog Momir Cerović.

 

 

Da bi otkrili što više arhitektonskih detalja, ove jeseni, na površini od 50 kvadratnih metara, otvorene su dve arheološke sonde.

 

„Mi u selu želimo da znamo šta se ovde nalazilo, iskopali smo preko 100 kubika zemlje do sada“, napominje Mileta Belić iz sela Desić.

U cerskoj šumi za tri istraživačke sezone, pronađeno je više od 300 kilograma keramičkih delova.

„Preovladavaju posude većih dimenzija, jednu od takvih posuda, pitos je u pitanju, našli smo , naravno fragmentovan u jednoj zoni od dva metra kvadratna, naišli smo na ugljenisano zrnevlje“, zaključuje arheolog Momir Cerović.

U okviru projekta „Srpski Stounhendž“ do sada su organizovana dva stručna skupa i otvoreno pet izložbi.

Oblik praistorijskog utvrđenja u Pocerini, najsličniji je rondeli sa palisadom u Springfildu, lokalitetu otkrivenom na jugoistoku Engleske.

O srpskom ratu sa Kinezima hiljadama godina pre Hrista saznajte OVDE.

 

 

Izvor: RTS

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.