MAMULA: Putin i Medvedev u gostima ili poseta koja traje

Vežba brzog otpremanja i operativnog postavljanja sistema S-400 u Srbiji.

Đorđe Mamula (Foto: jutjub)

Piše: Đorđe P. Mamula

- Ne može se biti na vlasti, a ne biti kriv, Sen Žist.

Pošalji mi hitno preko Bele Crkve za Vršac jednu od najboljih jakih brigada eventualno krajiška. Potrebno mi je da očistim Vršac od švapskih stanovnika… (Tito - P. Dapčeviću 16 oktobar 1944.) 

Vladimir Vladimirović Putin je posetio Republiku Srbiju 17. januara ove godine, a Dmitrij Medvedev je  povodom 20. oktobra posetio Beograd. Pred kraj Drugog svetskog rata ne bi bio oslobođen Berlin bez velikih žrtava Crvenoarmejeca, a kamoli Beograd. Poseta je protokolarna i TV stanica  „Rusija danas“ je nije zabeležila. Ostali gradovi Evrope koji su takođe oslobođeni ne pozivaju ruske državnike na dane žrtava i sećanja. A ta Evropa je hrišćanska, a hrišćanstvo slvai žrtvu počev od prve Hristove...

Bilo bi dobro da od sledećeg dolaska predstavnika Rusije, oni, povodom oslobođenja Beograda, priznaju da je Srbija imala dva antinacionalsocijalistička pokreta, odnosno dva antifašistička pokreta, paretizanski i četnički. U oba štaba i Mihajlovićevom i Brozovom, Kremlj je imao vojne misije sovjetskih oficira, a Vrhovnom štabu partizanskih jedinica svoje učenike i vatrene pristalice, agresivno lojalne. Kremlj je podržavao tokom rata, a posebno tokom 1944.godine,  Kralja Petra i jugoslovensku vojsku u otadžbini, radi slabljenja, tada već partizanske armije i maršala Josipa Broza Tita. Ili igre na dve karte. To se videlo i odlasku crvenoarmejaca iz Srbije prema Mađarskoj, kada su ostatak  borbi kroz ravnice ka zapadu zemlje prepustili Titu i drugovima. Taj ratni savez iz 1944. je obnovljen i traje i danas i obeležava se svakog 20. oktobra.

 

Pročitajte OVDE  prethodnu Mamulinu kolumnu.

Izvor: Pravda

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.