MUŽEVNOST KAO PATOLOGIJA: Vaši sinovi, očevi i muževi su poremećeni i treba ih lečiti!

Kada primetite da je neka žena ženstvena da li to smatrate pozitivnom ili negativnom osobinom njene ličnosti? Da li tako gledate i na muževne muškarce? Iako se ženstvenost i muževnost u mnogim kulturama smatraju za pozitivne osobine ličnosti, američki psiholozi ne misle tako: muževnost su proglasili za patologiju.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Reč je o „Vodiču za psihološku praksu u radu sa dečacima i muškarcima” koji je objavila Američka psihološka asocijacija koja okuplja skoro 120.000 psihologa. U svom pokušaju da zasnuju „rodno senzitivan pristup” psihološkim i emocionalnim problemima muškaraca, autori su se oslonili na nenaučnu rodnu ideologiju čiji je temelj razlikovanje pola od „roda”. Iz tog razloga ovaj „vodič” vrvi od ideoloških pojmova kao što su „muška privilegija”, „seksizam”, „patrijahat”, „napetost rodne uloge”, „tradicionalna muška ideologija” itd.

Napad na patrijarhat

Kako je muževnost negativna osobina, od nje odrasle muškarce treba lečiti, a na dečake treba preventivno delovati kako bi izrasli u „nove muškarce”. Za sve je krivo vaspitanje u okviru „tradicionalne muške ideologije” jer ono stvara muževnost koja „ograničava psihološki razvoj muškarca, sužava njegova ponašanja, izazivajući veliku napetost u njegovoj rodnoj ulozi, ugrožava njegovo mentalno i fizičko zdravlje”. Usmerenje na postignuće i uspeh, sklonost avanturi i rizicima, izbegavanje da se izgleda kao slabić postaju neprihvatljive crte ličnosti muškarca. A na dečake i muškarce se gleda kao na „grupu koja teži da zadrži privilegije i moć koja je proizašla iz njihove rodne uloge”.

U datom „vodiču” jasno ističu da se naslanjaju na feminističku doktrinu poznatu pod nazivom „nova psihologija muškarca” unutar koje se „muškost” smatra problematičnim i nepoželjnim društvenim konstruktom. Sve one osobine koje se smatraju sastojcima muževnosti: izdržljivost, fizička snaga, atletska građa, hrabrost i preuzimanje rizika, emocionalna suzdržanost, sklonost uzbuđenjima, takmičarski duh, uspeh i postignuće, agresivnost itd. – sada postaju negativne crte ličnosti koje su podložne psihološkom tretmanu.

Između redova ovog „vodiča” mogu se pronaći odjeci radikalno feminističkog učenja o „toksičnoj muževnosti”. Poslednjih decenija se kroz medijske sadržaje karikiraju i izvrgavaju ruglu takozvani mačo-muškarci ili alfa-muškarci, da bi tek u učenju o „toksičnoj muževnosti” ovi nazivi kojima se označavaju dominantni muškarci postali prave dijagnoze. Nasuprot tome, medijski se promoviše i nudi kao uzor nedominantan, podredljiv i saradljiv beta-muškarac.

Dok se u prirodnim naukama opisuje stvarnost onakva kakva jeste, u društvenim naukama, u koje spada i psihologija, zastupaju se ideje kakva stvarnost treba da bude. Zbog toga su ove nauke podložne ideološkim uticajima i političkim akcijama. Autori opisanog vodiča jasno napadaju ono što oni vide kao „tradicionalnu mušku ideologiju” i „patrijarhat”, ali verovatno nisu svesni da to čine zastupajući suprotnu radikalno feminističku ideologiju i „matrijarhat”.

Važne polne uloge

Tačno je da tokom vaspitanja i socijalizacije zajednica utiče da se prihvatanjem polnih uloga kod dečaka i devojčica razviju jedne osobine, a da se obeshrabri razvoj drugih osobina njihovih ličnosti. Ako se tako gleda, onda bi bilo dobro da svako, bilo muško bilo žensko razvije osobine oba pola i postane „muško-ženac” ili androgina ličnost. Ali, polne uloge imaju svoju svrhu i funkciju, delujući na nivou zajednice, stvarajući komplementarnost i potrebu, ali i privlačenje „polovina”. Zato raspad polnih uloga ima negativne posledice na zajednicu, a samim tim i pojedince koji je sačinjavaju.

Ideje iznete u opisanom vodiču čine da će ubuduće, kako upozoravaju kritičari, biti pametno pre nego što muškarac ode kod psihologa ili mu roditelji pošalju svog sina, da saznaju ideološke stavove datog psihologa.

Sa veoma sličnom argumentacijom ovih „psiho-ideologa” možemo zastupati ideju da je testosteron koji zapljuskuje muške mozgove, povećavajući mušku seksualnost i agresivnost, odgovoran za silovanja i svakoliko nasilje, tako da je opravdano sve muškarce kastrirati kako bismo stvorili bolje društvo.

Šta je hibridni rat protiv pravoslavlja, saznajte OVDE!

Izvor: Politika

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.