DOŠAO JE SUMRAK ZAPADNE DOMINACIJE: Vladimir Putin potvrdio tezu!

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je potvrdio tezu koja poduže dominira globalnim javnim mnenjem. Došao je kraj zapadnoj dominaciji, posredno se izjasnio i Putin, čuvši nedavni predlog američkog predsednika Donalda Trampa da Rusija ponovo postane deo formata G7.

Vladimir Putin (Foto: kremlin. ru)

Potpuno je jasno odakle potiču razlozi za takvu samouverenost ruskog predsednika. U prvi mah, za Putinove vladavine, Rusija u velikoj meri izvučena iz nagomilanih finansijskih problema. Potom, strateškim ulaganjima u modernizaciju i razvoj vojne tehnologije i industrije, ova zemlja uspela je da razvije visokosofisticirano oružje koje joj danas omogućava da suvereno štiti svoje strateške interese u najbližem okruženju.

Pokušaj direktnog mešanja SAD i NATO u rat u Gruziji 2008. godine, predstavljao je prvu crvenu liniju za Rusiju i alarm za geopolitičku konsolidaciju u velikom evroazijskom arealu. Rusija je bila primorana da se aktivno uključi i u sukobe u Ukrajini kako bi, između ostalog, zaštitila rusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku, kojem je pretila sudbina identična sudbini srpskog naroda u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, usled stravičnog pogroma hrvatskih vojnih i policijskih snaga.

Tako je i ruska armija postala faktor vredan svakog respekta na Zapadu. Sadejstvom odlične vojne strategije i mudre diplomatije, Rusija nastavlja da štiti ostatke međunarodnog prava na slučajevima Sirije, Irana, kao i u poslednjoj epizodi vezanoj za Venecuelu.

Uspešnim razrešenjem krize u Siriji i geopolitičkim pozicioniranjem u regionu Bliskog istoka, Rusija je uspela da se vrati na međunarodnu scenu u velikom stilu. Ta činjenica  negde je i simbolično označila kraj unipolarnog sveta koji su SAD ustoličile u drugoj polovini 20. veka.

Da se Rusija na svetsku scenu vraća na velika vrata, govori i činjenica da je ruska spoljna politika sve vreme bila proaktivna i u poslednjim „dešavanjima“ u Venecueli. Rusija se, štiteći norme međunarodnog prava i osnovne demokratske tekovine, jasno svrstala na stranu legitimno izabranog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, koji nije po volji SAD-a prevashodno zbog njegove suverenističke politike. Čini se da je taktična ruska geopolitika pobedila i u ovoj šahovskoj igri sa Amerikom. Američkog kandidata i „miljenika“, Huana Gvaida, gotovo da su svi zaboravili, sem pravosuđa Venecuele koje bi ovog samoprozvanog predsednika moglo da tereti za krivično delo veleizdaje.

To je valjda cena koju plaćaju svi oni koji zarad tuđih interesa i tuđeg računa, razaraju suverenitet sopstvene zemlje. Trebalo bi ozbiljno da se zamislimo nad tom činjenicom.

Kako Putinovi avioni love Čečene po Siriji, saznajte OVDE.

Izvor: srpskaanalitika. rs/Vladimir Prebiračević

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.