VELIKO NEZADOVOLJSTVO U SPC Amfilohije: Vučić ne zaslužuje orden Svetog Save (VIDEO)

Veliko nezadovoljstvo vlada u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posle odluke Svetog arhijerejskog sinoda da Aleksandar Vučić sutra dobije orden Svetog Save Prvog reda na svečanosti u Sava centru. Irinej nije bio u Pećkoj Patrijaršiji. Najavljen vanredni Sabor.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Posetom episkopa Pećkoj Patrijaršiji danas je nastavljeno obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Osim vladike Dabro-bosanskog Hrizostoma, niko od članova sinoda Srpske Pravoslavne Crkve nije došao u manastir Pećka Patrijaršija.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije opravdava izostanak patrijarha srpskog Irineja godinama i zdravstvenim stanjem. 

- Ovo je 800. sabor naše crkve na čelu sa njegovom svetošću našim patrijarhom Irinejem, naslednikom Sveetog Save. Ovaj sabor je počeo u Žiči. NJegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe ali većina arhijereja su ovde prisutni, među njima i episkop Raškoprizrenski koji je, eto, glavni ovde na raspetom Kosovu - Izjavio je mitropolit Amfilohije za Radio Goraždevac.

Veliko nezadovoljstvo vlada u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posle odluke Svetog arhijerejskog sinoda da Aleksandar Vučić sutra na svečanosti u Sava centru dobije Orden Svetog Save Prvog reda, kao i njegov sekretar Nikola Selaković. Mitropolit Amfilohije je istakao da se takođe ne slaže sa odlukom Sinoda, kao i veliki broj arhijereja.

- Što se mene lično tiče a verujem i jednim dobrim delom naših arhijereja, nismo time zadovoljni. Nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsedik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu. Crkva je ne samo srbijanska crkva, ona je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu. Prema tome, Sabor kao takav ne može da se orjentiše partijski, sa poštovanjem prema svima i svakome.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo arhiepiskopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

- Jedan dobar deo episkopa je predložio da u sklopu sa ovim 800, bude i jedan jesenji sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio. Videćemo kako će to biti, jer za vreme obeležavanja 750 godina (autokefalnosti), za vreme blaženog patrijarha Germana bio je vanredni sabor, pa zašto ne bi i sada bio - dodao je Amfilohije.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve će večeras služiti večernje bogosluženje u manastiru Visoki Dečani,  sveta arhijerejska liturgija biće služena sutra u Manastiru Pećka Patrijaršija.

Protiv dodele ordenja Vučiću i Selakoviću pokrenuta je onlajn peticija.

- U više navrata, neposredno i preko svojih saradnika, Vučić je iznosio najgrublje neistine o našim uglednim arhijerejima, sveštenicima i monasima u medijima pod njegovom kontrolom. On je naš kosovski i vidovdanski etos proglasio ‘mitom’, a otvorenim zalaganjem za ‘razgraničenje’ sa Kosovom i Metohijom direktno se oglušava o jednoglasnom stavu Svetog Arhijerejskog Sabora naše pomesne Crkve. Smatramo da predsednik države koji se sa tolikim nipodoštavanjem i prezirom odnosio prema stavovima naše Crkve i njenog vernog naroda nije dostojan ovog najvišeg odlikovanja. Radi zaštite ugleda i dostojanstva Srpske Pravoslavne Crkve u ovoj jubilarnoj 800. godini njene autokefalije, molimo vas da poništite odluku o nagrađivanju Vučića jer među narodom, punoćom Crkve Božije, unosi sablazan i nevericu - i neće biti prihvaćena - navodi se u tekstu ove peticije.

Ovu peticiju je do sada potpisalo 1664 ljudi.

Albanci se posvađali, a evo šta želi Zapad! Više o tome OVDE.

Izvor: Radio Goraždevac

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.