Koja je uloga Turske u odnosima Srbije i BiH?!

Samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine počeo je u Beogradu drugog dana posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana Srbiji. Pored Erdoana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu učestvuju i članovi Predsedništva BiH, predsedavajući, hrvatski član Željko Komšić, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik DŽaferović. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan poručio je u ponedeljak u Beogradu da će Turska nastaviti da bude faktor stabilnosti na Balkanu i da pokušava da pomogne zemljama regiona da ostave probleme iza sebe.

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić (Foto: jutjub)

Kako će Turska širiti mir kada ulazi u rat protiv Kurda

Garant stabilnosti u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine je u prethodnih 25 godina bio Dejtonski sporazum, dok je Turska može doprineti uspostavljanju veza između određenih grupacija između ove dve države, ali istovremeno može biti i određeni faktor nestabilnosti", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Stefan Vladisavljev, programski asistent nevladinog Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

On dodaje da u ovom trenutku dobri odnosi između lidera Turske i Srbije sa jedne strane i Turske i BiH sa druge, jesu garant da će odnosi između Beograda i Sarajeva biti poboljšani, ali podseća da su pre samo šest godina odnosi između Beograda i Ankare bili zategnuti, nakon što je Erdoan kao tadašnji premijer Turske na Kosovu izjavio: "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska".

Poželjno je da svaka velika sila da svoj doprinos izgradnji mira na Balkanu, ali je pitanje da li Turska, koja ima svoje interese na ovom prostoru, može biti u dovoljnoj meri objektivna i neutralna kako bi se proširile vrednosti politike mira, ocenjuje profesor Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz.

"Ako ovih dana Turska u Siriji pokreće rat protiv Kurda, teško da se takvoj politici mira koju zastupa ta država može vjerovati. Ono što je za sve zemlje regiona važno jeste da prihvate evropske vrijednosti, među kojima je jedna od najvažnijih antifašističko naslijeđe. To bi podrazumijevalo da se sve zemlje suoče sa prošlošću i da proizvedu politike koje će razviti viziju mirne budućnosti", ocenjuje Kazaz.

Naš sagovornik podvlači da je važna sinergija između svih svetskih centara moći, jer, ukoliko samo jedna svetska sila diktira politiku na Balkanu, onda ona sprovodi samo politiku svojih interesa.

Infrastruktura kao interes za sve strane

Zvaničnici Srbije, BiH i Turske danas popodne će u Sremskoj Rači položiti kamen temeljac za autoput Beograd–Sarajevo.

"Taj put će biti novi most mira koji će povezivati region" i on predstavlja "značajnu poruku za ceo region", poručio je Erdoan u ponedeljak na konferenciji za novinare u Beogradu.

Sterfan Vladisavljev kaže da će razvijanje infrastrukture na Zapadnom Balkanu biti od koristi kako državama na ovom području, tako i investitorima, u ovom slučaju Turskoj koja će na ovaj način povećati prisustvo te zemlje u ovom regionu.

"Sa jedne strane, to će omogućiti bolju povezanost regiona, dakle pričamo o dva regionalna centra između Sarajeva i Beograda. Sa druge strane, to pokazuje da Srbija i BiH planiraju dugoročnu saradnju sa Turskom kao posrednikom, zbog toga što su ovi infrastrukturni projekti manje-više nemogući bez garancija koje dolaze od strane turske države", kaže Vladisavljev.

Infrastrukturni projekti imaju svoj značaj i na konkretnom i na simboličnom planu, kaže Enver Kazaz, ali napominje da bi struka trebalo da iznese svoj sud o tome koliko su ti projekti isplativi za Srbiju i BiH.

"Simbolički plan tih projekata je veoma važan. Povezivanje zemalja regije je uvijek dobrodošlo. Ali, sve zemlje regije u ekonomskim odnosima s Turskom su na neki način na gubitku, bez obzira na to što Turska ima određene investicije u tim zemljama. Naime, ekonomska razmjena pokazuje da zemlje regije puno više uvoze iz Turske, nego što izvoze na tursko tržište", zaključuje Kazaz.

Uloga Turske na Balkanu je u poslednjih deset godina postala sve intenzivnija, pošto je Turska, zbog sve neizvesnijih evrointegracija, polako pomerila svoj fokus i ovaj prostor počela da posmatra kao na interesnu sferu, podvlači Stefan Vladisavljev.

Koji je američki plan za Balkan koji je otkrio Pompeo, saznajte OVDE!

Izvor: Radio Slobodna Evropa

PAŽNJA:


Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Oslobođelje.