ПУТИН УПОЗОРИО ТРАМПА ДА СЕ НЕ ИГРА СА ВАТРОМ: Згазићемо Амере ако створе војску Косова

Згазићемо Амере буду ли само покушали да формирају војску Косова, загрмео је из Кремља руски председник Владимир Путин.

Илустрација (Фото: Правда)

Наиме, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова жестоко се обрушила на Вашингтон после изјаве Веса Мечела да Америка подржава формирање војске Косова те да такве формације, по процени америчког изасланика који је прекјуче у Београду разговарао са председником Србије Александром Вучићем, нису претња Србији нити су претња безбедности у региону.
- Стварање оружаних снага Косова, структуре која се ни на који начин није приближила државној структури, још више повећава и тако напету ситуацију. Додатни фактор нестабилности на европском континенту представљају начин на који је створена "структура Косова", циљеви који су били постављени приликом одвајања Косова од територије суверене државе, као и то како се одвијало медијско и политичко форсирање - рекла је Захарова.

На услузи браћи

Да је Путин спреман у сваком тренутку да војно реагује против Американаца у случају оснивања војске Косова, али и све већих пресија да Косово постане чланица Унеска и Интерпола, потврђује и руски геополитичар Леонид Савин. Он тврди да ће Русија бити на услузи у било ком тренутку уколико Србија само затражи војну помоћ.
- Наше државе имају званични оквир за различите врсте сарадње, укључујући хуманитарну помоћ, али немају никакав споразум о одбрани. Међутим, то неће спречити званичну Москву да пријатељском српском народу пружи војну и сваку технолошку помоћ само ако Београд то буде захтевао. То би само убрзало потписивање званичног војног споразума јер код званичне спољне политике Русије нема сметњи да се то обави што пре. Поштујемо суверенитет других земаља, али даћемо све од себе да заштитимо суверенитет Србије као што то чинимо у Сирији - истиче Савин.

Порука између редова

Аналитичар Мирослав Лазански истиче да ће руска подршка Србији бити од огромне користи јер САД сада неће моћи да се размашу и остваре тек тако своје циљеве.
- Мичел је дошао да нам предочи како је формирање војске амерички пројекат потпуног заокруживања Косова као самосталне државе уз гурање и притисак на Србију да омогући Косову да добије столицу у УН. Американци сматрају да је Косово независна држава и да у том смислу мора да има своју војску. Ми се томе противимо, а Русија нас подржава у томе и заступа наш ставове. Ово је само знак да је спремна још енергичније да то уради - поручује Лазански.
Посланик СНС Владимир Ђукановић каже да је Захарова Путинов глас, који између редова поручује светској јавности да се са Русима не треба играти.
- Иако ни у једном акту не пише да оружане снаге Косова треба да се формирају, Американци и овом посетом Мичела притискају да се то спроведе у дело. Једино Русија тако нешто хоће и може да спречи. Захарова индиректно говори да су у игри веома лоше намере САД како би се преко такве једне злочиначке формације продубила балканска криза, која се сигурно неће зауставити на Косову - наводи Ђукановић.

Специјалци Росу привели троје Срба

Троје Срба ухапшено је за наводну трговину оружјем и друга кривична дела у акцији под називом "Морава", коју су извеле специјалне јединице косовске полиције Росу у селима Ранилуг и Кормињане. Приведени су Дејан Цветковић (35), радник општине Ранилуг, као и Миланка и (52) Божидар Цветковић (70) из Кормињана. Специјалци Росу су под пуном ратном опремом прво претресли просторије кафане "Париска ружа", која је у власништву Ненада Цветковића, а ког нису затекли у ресторану. Они су потом претресли његову кућу и том приликом привели Ненадову супругу и оца Божидара. Од три особе које су приведене у овој акцији једна особа је задржана.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је ово привођење очигледан притисак на српску заједницу јужно од Ибра.
- Албанци и њихови западни штићеници Србе јужно од Ибра држе као једну врсту талаца и на њих врше јак притисак како би покушали да натерају Србе северно од Ибра и Србију да прихвате тзв. војску Косова - поручује Анђелковић.

Мој став

Ивица Дачић, министар спољних послова
Што се Унеска тиче, нема никакве шансе да Косово буде примљено, јер немају довољно гласова. Министарство којим руководим и МУП интензивно раде заједно по питању Интерпола и чинимо све да се то не деси. Ми смо против формирања војске Косова јер ће то бити озбиљна претња безбедности и стабилности.

Мој став

Мирослав Паровић, НСП
Руска реакција јасно показује да они знају да САД и НАТО желе да доврше пројекат "велике Албаније", чиме се планира спречавање изградње гасовода из Русије, али и контрола Коридора 10, преко кога стижу кинеске инвестиције. Москва упозорила да Британија не би смела да им прети јер имају нуклеарну бомбу! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.

loading...