ПУТИН ДАО РЕШЕЊЕ ЗА СИРИЈУ: Ово има да важи за све!

Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је неопходно ослободити Сирију од страног војног присуства, као и да се то односи на све државе.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

„Сви који се нелегитимно налазе на територији било које државе, у овом случају Сиријске Арапске Републике, дужни су да напусте ту територију. То се тиче свих држава. Ако будуће руководство, легитимно руководство Сирије, каже да му више није потребно присуство руских оружаних снага, то се тиче и Руске Федерације, разуме се“, рекао је Путин у интервјуу за „РТ Арабик“, „Скај њуз“ и „Ел Арабија“.

Руски председник је нагласио да се у овом тренутку то питање апсолутно отворено разматра са свим партнерима Русије.

„И с иранским партнерима, и с турским, у више наврата смо разговарали о томе... И исто тако као што ћу сада рећи вама, отворено сам говорио својим колегама: територија Сирије мора бити ослобођена од страног војног присуства и територијална целовитост Сирије мора бити потпуно обновљена“, рекао је Путин.

Руски председник је раније позвао Иран и Саудијску Арабију да не користе сиријску територију као платформу за сукоб. Он је, такође, нагласио да се америчке оружане снаге у Сирији налазе противно закону.

Москва осуђује напад на саудијске нафтне објекте

Руски председник је рекао да Русија осуђује напад на нафтне објекте Саудијске Арабије, ко год да стоји иза њега.

"Желим да поновим: ко год да стоји иза тог инцидента, ми осуђујемо акције те врсте", рекао је Путин поводом напада беспилотних летелица на неколико нафтних објеката Саудијске Арабије који се догодио 14. септембра.

Одговорност за напад преузели су јеменски устаници Хути, против којих се бори арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом. САД су, међутим, саопштиле да нема никаквих доказа да је напад изведен из Јемена и оптужиле Иран за тај инцидент. Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом такође сматра да је у напад умешан Техеран, док Иран негира те оптужбе.

Руски председник је додао да Русија Саудијску Арабију види као пријатељску државу и да намерава да развија односе с њом, као с кључним играчем светског енергетског тржишта.

"У добрим сам односима и с краљем, и с наследним принцом. Развијамо односе практично у свим правцима", рекао је Путин и додао да Саудијска Арабија "у складу са својим могућностима и обимом делатности у сфери енергетике" даје допринос целокупном светском енергетском тржишту и светској енергетици у целини.

Иран је велика држава, логично је да има интересе на Блиском истоку

Председник Русије је истакао да је немогуће да Иран нема своје интересе у блискоисточном региону, те да је неопходно односити се према тим интересима с поштовањем.
„Тако велика држава као што је Иран, која се хиљадама година налази на тој територији – Иранци, Персијанци су живели ту вековима – не може да нема своје интересе. И према њима се треба односити с уважавањем“, нагласио је Путин.

Према његовим речима, Русија ће уложити максималне напоре да се смири напетост око Ирана, имајући у виду да је у добрим односима како с Техераном, тако и с арапским светом.

О новим сукобима Турака и Курда у Сирији, сазнајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.