У СРБИЈИ КОРУПЦИЈА ДО ГУШЕ: Бивши Дачићев шеф кабинета ослобођен за одавање службене тајне криминалцима!

Бранко Лазаревић, бивши шеф кабинета министра полиције Ивице Дачића, ослобођен је оптужби да је сарадницима нарко-боса Дарка Шарића одавао службене тајне, одлучио је Апелациони суд. Како пише у обраложењу одлуке, тужилаштво није доказало да је Лазаревић био члан Шарићеве криминалне групе нити да је криминалцима достављао податке из истраге.

Ивица Дачић (Фото: јутјуб)

Апелациони суд потврдио је ослобађајућу пресуду Лазаревићу и ова одлука је коначна. Осим Лазаревића, ослобођени су и полицајац Борис Гара који је био оптужен да је Лазаревићу достављао податке, као и Шарићеви сарадници Радован Штрбац и Родољуб Радуловић. 

Суд је у образложењу навео да из доказа који су представљени није било могуће утврдити да ли је, када и како Лазаревић постао припадник организоване криминалне групе, „нити да је имао свест о постојању такве групе, а посебно вољу и хтење да истој припада“.

Према ставу суда није било доказа ни да је Лазаревић одао службену тајну, јер иако подаци јесу били тајни, тужилаштво није доказало да је њихово одавање довело до штетних последица по службу. 

Тужилаштво је тврдило да је Лазаревић саопштио Шарићевим сарадницима да су „на мерама“ односно да су прислушкивани после чега су они променили начин комуникације. Суд, међутим, наводи да тужилаштво није поткрепило ову тврдњу.

„Из наведеног је несумњиво закључено да је комуникација између наведених лица не само настављена већ није ни промењена“, тврди суд и додаје „Штетна последица по службу није доказана с обзиром на то да су према тим лицима из Шарићеве групе покренути кривични поступци“.

У образложењу Апелациони суд спомиње да су снимци прислушкиваних разговора које је тужилаштво прикупило и у којима се чује шта је Лазаревић саопштавао криминалцима, избачени из доказа и да нису могли да се користе. 

Тужилац Саша Иванић је пред већем Апелационог суда износећи своју жалбу на пресуду рекао да су у једном тренутку „у предмету од доказа остале само корице“ пошто је суд доказе одбацио као незаконите. 

Оптужбе и избачени докази

Оптужница против Лазаревића подигнута је у септембру 2014. а био је оптужен да је, док је био шеф кабинета министра полиције Ивице Дачића, постао члан криминалне групе Дарка Шарића, и да је криминалцима достављао поверљиве податке из истраге против њих.

Лазаревић је био у контакту са Шарићевим сарадницима Родољубом Радуловићем и Радованом Штрпцем којима је дојављивао да их полиција прислушкује, тврдило је тужилаштво. 

У два наврата Радуловић је питао Лазаревића „да ли за њега има нешто“, тражећи да му провери да ли се води поступак против њега и Шарића. Он му је рекао да је поступак у току и да полиција снима њихове телефонске разговоре. Лазаревић је био оптужен да је исто саопштио и Радовану Штрпцу у свом кабинету.

Тужилаштво је прикупило је десетине снимака прислушкиваних разговора између Лазаревића и Радуловића. Ови разговори доказивали су да је Лазаревић криминалцима саопштавао шта предузима полиција – да су прислушкивани и да се против њих води поступак. Међу снимцима били су и они између Радуловића и тадашњег министра полиције Ивице Дачића. У једном случају Радуловић разговара са Лазаревићем, десет минута касније са Дачићем, па после два минута и са Шарићем, пише у оптужници у којој се, међутим, не цитира садржај разговора.

Требало је да разговори буду преслушани на суђењу, међутим, Лазаревићева одбрана учинила је велике напоре да се то не деси. Од почетка поступка тврдили су да су снимци незаконити и тражили да буду избачени из доказа.

На крају је тако решио и суд. Судија Данко Лаушевић избацио је снимке из поступка јер се тужилац, према његовом мишљењу, није на време изјаснио о томе да ли их користити као доказ и у ком поступку. Снимци су уклоњени из случаја и запечаћени.

Врховни суд установио је да су снимци незаконито избачени из поступка пошто је одлуку донео судија самостално, а не трочлано веће, међутим, ово није могло да утиче да они буду враћени.

Дачић у овом поступку није позван ни као сведок.

Приштина пред "спектакуларним неуспехом" у Интерполу! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: krik. rs

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.