РУСКО МИНИСТРСТВО ОДБРАНЕ ОТКРИЛО: Ево како америчке специјалне службе зарађују милионе у Сирији!

Сиријска нафта, под заштитом америчких војника, и пре и након пораза терориста активно се цистернама пребацује ван Сирије, коментарисало је руско Министарство одбране изјаву шефа Пентагона да ће амерички војници остати на истоку Сирије како би чували нафтна поља од „терориста ИД-а“.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Изјава шефа Пентагона Марка Еспера о некој потреби да се сачувају групе америчких снага на истоку Сирије како би „чували нафтна поља“ од „терориста ДАЕШ-а“ не изазива чуђење у Министарству одбране Русије.

„Апсолутно ниједно енергетско налазиште нити друга рудна богатства на територији Сирије не припада терористима ИД-а, а посебно не ’америчким бранитељима‘ од терориста ИД-а, већ искључиво Сиријској Арапској Републици. Ни по међународном праву, нити у самом америчком законодавству — нигде нема и не може бити ниједног легитимног задатка за америчке војнике за чување и одбрану енергетских налазишта Сирије од саме Сирије и њеног народа. Зато је оно што сада ради Вашингтон — заузимање и држање под својом оружаном контролом нафтних поља на истоку Сирије — међународно државно разбојништво“, наводи се у саопштењу руске војске.

Они сматрају да је прави разлог ове делатности САД у Сирији далеко је од идеала слободе које промовише Вашингтон и парола о борби против тероризма.

„Као што показују снимци космичког извиђања Министарства одбране Русије, сиријска нафта је и пре и након пораза терориста ИД-а са друге стране Еуфрата, под заштитом америчких војника, активно преусмерена цистернама изван Сирије. Притом, Вашингтон је званично објавио санкције за испоруке нафтних деривата у Сирију које се не односе само на америчке компаније, већ и на све друге“, објаснили су у руском војном ресору.

Они су подсетили да се под заштитом америчких војника и припадника америчких приватних војних компанија цистерне са нафтних поља источне Сирије кријумчаре у друге државе. У случају било каквог напада на такве караване, за њихову заштиту се „одмах користе снаге за специјалне операције и борбена авијација САД“. И сама производња нафте се врши уз помоћ опреме водећих америчких компанија, која је испоручена заобилазећи све америчке санкције.

Извоз нафте реализује компанија „Седбак“, која се налази под контролом САД и која је основана при такозваној „Аутономној администрацији Источне Сирије“. Приход од кријумчарења сиријске нафте преко брокерских компанија које сарађују са „Седбаком“ леже на рачуне америчких приватних војних компанија и специјалних служби. Узимајући у обзир да вредност једног барела сиријске шверцоване нафте износи 38 америчких долара, месечни доходак од овог „приватног бизниса“ америчких државних служби износи више од 30 милиона долара. Ради сталног финансијског дотока, без сваке контроле и пореза америчке државе, Пентагон и ЦИА ће бити спремни да заувек чувају и бране нафтна поља у Сирији од митских „сакривених ћелија ИД-а“, закључило је руско Министарство одбране.

Како је сиријска војска испратила америчке снаге, погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.