УЖАСНЕ УЦЕНЕ НАТО-А МАЛИМ ЗЕМЉАМА: Куповина скупих америчких возила цена чланства! (ВИДЕО)

Ново америчко лако оклопно возило „joint light tactical vehicle“ (ЈЛТВ), наследник популарног хамера, необично добро се продаје међу чланицама НАТО-а на Балкану. Након што су Црна Гора и Словенија уговориле набавке тог теренца са Вашингтоном, на реду је, по свему судећи, и Северна Македонија.

ЈЛВТ (Фото: јутјуб)

Наиме, после обавести да је Подгорица склопила Уговор о набавци 69 возила ЈЛТВ за 36 милиона долара, што је највећи аранжман о продаји војне опреме у историји између Црне Горе и САД, у набавку ЈЛТВ-а ускоро креће и Северна Македонија.

Како наводи специјализовани портал „Балканска сигурносна мрежа“, Скопље, које ускоро очекује чланство у НАТО-у, намерава да набави 151 возило у периоду до 2024. године, а затим још 98 комада у наредне четири године.

У дугорочном плану развоја оперативних способности Северне Македоније до 2028. године предвиђена је потрошња по милион евра за појединачно возило.

По свему судећи, Скопље, Љубљана и Подгорица уговориле су посао кроз директне преговоре њихових министарстава одбране са Пентагоном, који је у име корисника закључио наруџбине са произвођачем — америчком фирмом „Ошкош“.

Тако ће те три земље бивше Југославије постати прве државе које ће након САД у свом оружаном арсеналу имати ЈЛТВ, што би требало да буде одскочна даска за продају тог теренца широм свијета.

Јасна рачуница Вашингтона

Интересантно је ипак да је, како јављају црногорски медији, у питању „лако оклопно возило погодно за међународне операције, па тај податак већ може да говори о намени у црногорској војсци“. То упућује да Црна Гора купује возила ЈЛТВ превасходно како би била кредибилан НАТО партнер у кампањама широм света.

Што се пак Словеније и Северне Македоније тиче, за сада постоји информација да Љубљана планира да један вод ЈЛТВ користе као ловце тенкова, док Скопље планира да ЈЛТВ има у противоклопној намени, па ће та возила у Северној Македонији заменити једну чету тенкова Т-72.

Са друге стране, чини се да је рачуница Вашингтона прилично јасна — својим НАТО партнерима из бивше Југославије продаће наоружање, које ће они касније користити у кампањама Алијансе. Треба додати и то да ће Црна Гора набавку тих возила платити из кредита.

Аналитичар Бошко Вукићевић сматра да би се масовна продаја лаких оклопних возила америчким партнерима на Балкану могла протумачити као америчко завођење реда и дисциплине код нових, али и најмањих и најслабијих чланица НАТО-а.

Он подсећа да већ одавно од америчких званичника можемо чути како „чланство у НАТО има своју цену“, те да је Трамп у више наврата претио многим земљама како морају да поштују обавезу издвајања два одсто државног буџета за НАТО.

„Оно што још нису успели да остваре са већим западноевропским земљама, Американци реализују са новим и малим чланицама, које би требало да послуже као пример непослушнима. Дакле, осим потврде о обавезујућем плаћању пореза за НАТО, коју је амерички државни секретар добио током недавне посете Подгорици и Скопљу, Црној Гори и Северној Македонији је наметнута и куповина бројних и прилично скупих оклопних возила“, каже Вукићевић. 

Бесконачно задуживање

Саговорник сматра да се тренутно не види елементарна логика у куповини толиког броја скупоцених оклопних возила, ако је тачно писање црногорских медија да ће њихова примарна мисија бити учешће у међународним операцијама НАТО-а.

„Црногорски властодршци би народу морали да појасне на који начин ће та возила обезбеђивати државне границе и штитити домаће становништво, ако ће се користити у мисијама у земљама које су на десетине хиљада километара далеко? Такође, народу ће бити интересантно и да сазна зашто ће Влада платити чак 36 милиона евра, у ситуацији када се економска политика власти базира на бесконачном задуживању, док се истовремено црногорска деца лече СМС-овима, а незапосленост и сиромаштво су у сталном порасту“, децидан је Вукићевић.

Тај аналитичар скреће пажњу да се у поменутом послу са нерационалном куповином оклопних возила може приметити још једно правило: што је нека држава мања и у тежој економској ситуацији, то јој Американци намећу теже услове у трговини.

„Тако ће Словенији, земљи са неупоредиво већом и стабилнијом привредом, бити продато 38 возила, док ће крхка црногорска економија морати да купи чак 67 оклопњака. Северна Македонија, која је у перманентној институционалној кризи и којој је ЕУ недавно још једанпут затворила врата, мораће да купи 151 возило. Овакав, неправедан и наизглед садистички однос могао би се објаснити различитим ’партнерским односима‘ које Вашингтон има са разним савезницима. Са црногорским властодршцима Американци очигледно имају много већу ’преговарачку моћ‘ у односу на друге, а то би се могло објаснити историјатом међусобних релација, током којих је Вашингтон помагао одржавању власти у Подгорици док је заузврат добијао контрауслуге у виду одрађивања неких ’послова‘ на Балкану“, закључује Вукићевић.

Погледајте ОВДЕ како је Путин изгледао у младости!

Извор: rs.sputniknews. com

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.