МАМУЛА: Путин и Медведев у гостима или посета која траје

Вежба брзог отпремања и оперативног постављања система С-400 у Србији.

Ђорђе Мамула (Фото: јутјуб)

Пише: Ђорђе П. Мамула

- Не може се бити на власти, а не бити крив, Сен Жист.

Пошаљи ми хитно преко Беле Цркве за Вршац једну од најбољих јаких бригада евентуално крајишка. Потребно ми је да очистим Вршац од швапских становника… (Тито - П. Дапчевићу 16 октобар 1944.) 

Владимир Владимировић Путин је посетио Републику Србију 17. јануара ове године, а Дмитриј Медведев је  поводом 20. октобра посетио Београд. Пред крај Другог светског рата не би био ослобођен Берлин без великих жртава Црвеноармејеца, а камоли Београд. Посета је протоколарна и ТВ станица  „Русија данас“ је није забележила. Остали градови Европе који су такође ослобођени не позивају руске државнике на дане жртава и сећања. А та Европа је хришћанска, а хришћанство слваи жртву почев од прве Христове...

Било би добро да од следећег доласка представника Русије, они, поводом ослобођења Београда, признају да је Србија имала два антинационалсоцијалистичка покрета, односно два антифашистичка покрета, паретизански и четнички. У оба штаба и Михајловићевом и Брозовом, Кремљ је имао војне мисије совјетских официра, а Врховном штабу партизанских јединица своје ученике и ватрене присталице, агресивно лојалне. Кремљ је подржавао током рата, а посебно током 1944.године,  Краља Петра и југословенску војску у отаџбини, ради слабљења, тада већ партизанске армије и маршала Јосипа Броза Тита. Или игре на две карте. То се видело и одласку црвеноармејаца из Србије према Мађарској, када су остатак  борби кроз равнице ка западу земље препустили Титу и друговима. Тај ратни савез из 1944. је обновљен и траје и данас и обележава се сваког 20. октобра.

 

Прочитајте ОВДЕ  претходну Мамулину колумну.

Извор: Правда

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.