ПРОФЕСОР ЧЕДОМИР ЧУПИЋ: Шта значи јавна осуда? Што не кажу да је Синиша Мали плагијатор?

Професор ФПН-а Чедомир Чупић говорио је о јавној осуди коју је изрекло Научно-наставно веће ФОН-а, шта значи таква одлука и какве последице би требало да сноси министар финансија због, како он каже, очигледног плагијата.

Професор ФПН-а Чедомир Чупић (Фото: јутјуб)

Наставно-научно веће Факултета организационих наука (ФОН) усвојило је извештај Етичке комисије ФОН-а о докторату министра финансија Синише Малог, али је уместо предлога да се Малом изрекне мера јавне опомене, изгласало меру јавне осуде.

За опцију јавне опомене гласао је 21 члан Наставно-научног већа, док су за пооштрену меру јавне осуде гласала 83 члана.

То је максимална "казна" коју је Наставно-научно веће Факултета организационих наука могло да донесе, уз констатацију да је "угрожена академска честитост". Универзитет би у овом случају требало да поништи овај докторат.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић истакао је у разговору да је неспорно да је министар Синиша Мали плагирао докторат, а да је одлука Научно-наставног већа чудна и крајње неразумљива.

- Шта то значи јавна осуда, шта је осуђено ту? Мора прецизно да се каже: "Осуђен је плагијат" или осуђено је нешто што је везано за то да он у процедури нешто није поштовао. То је врло непрецизна формулација која ништа не значи. Она може да значи само у том смислу да следеће тело, професионални етички одбор на основу тога и на основу онога што су добили као представке од истакнутих професора Београдског универзитета донесе коначну одлуку да ли је то плагијат или није. Све досад што је пружено јавности показује да је то чист плагијат. На том факултету такође треба да кажу да ли је то плагијат или није, а не овако да се не зна шта су осудили. Јавна осуда за шта - запитао се Професор Чупић у разговору.

Према његовом мишљењу, коначну одлуку о поништавању доктората треба да донесе Сенат Универзитета.

- То је тело које чине сви декани заједно са ректорским колегијумом, јер то је питање угрожавања Универзитета у Београду. Јавна осуда је једна немушта одлука. Јавна осуда мора да има санкцију. Која је то санкција у овом случају? Да ли Мали губи докторат или ће бити кривично гоњен можда? Ништа се конкретно не каже. То је нешто што је неприхватљиво на Универзитету - рекао је професор.

Ако иду против елементарних чињеница, они нису професори већ трговци

На конкретно питање да ли постоје све предиспозиције за одузимање, односно поништавање доктората министру финансија због упитне валидности, Чупић каже да су одређеним људи сада на тесту и да они могу да донесу било какву одлуку.

Поједини могу да се договоре и да донесу закон да у Србији више нема мрака, него и кад је ноћ да је дан. Људи могу буквално све да донесу, само је питање шта стоји иза те њихове одлуке. Да ли они иду против природе и елементарних чињеница које су везане за дан и ноћ.

- На основу свега онога што је пружено јавности то је очито плагијат, а поједини могу да се договоре и да донесу закон да у Србији више нема мрака, него и кад је ноћ да је дан. Људи могу буквално све да донесу, само је питање шта стоји иза те њихове одлуке. Да ли они иду против природе и елементарних чињеница које су везане за дан и ноћ - запитао се Чупић.

А шта конкретно стоји иза оних на којима је одлука, да ли евентуално притисци са одређених виших инстанци?

- Не знам да ли трпе притиске ти професори са ФОН-а, али је јасно да се не односе према свом позиву онако како би требало. Нема те заповести и наредбе која ће уверења, знања и аргументе професора да доведе у питање и да он због тога каже да нешто није оно што јесте. Ако тако ради, он онда није професор, већ трговац - јасан је био професор ФПН-а.

Многе је збунила одлука Научно-наставног већа Факултета организационих наука о јавној осуди када је у питању докторат министра Синише Малог. Ретко ко је са сигурношћу могао да утврди шта конкретно значи таква одлука, а професор Чедомир Чупић каже да се први пут у каријери сусреће са таквом терминологијом и да је то типично за неке друге гране, а не академске кругове.

- Јавна осуда се већином користи за нека не добра понашања у привредном пословању. На Универзитету немате тај појам, никад раније нисам чуо за то. Постоје дисциплинске казне, прекршајне и законске казне. Први пут чујем за јавне осуде. Јавна осуда је када ви неког ко је нешто у пословању прекршио, а није изазвао неке тешке последице, јавно опомињете или осуђујете. То је опомена да је тај привредник човек који се не придржава одређених правила, да користи законске рупе, да обавља неке манипулације. Први пут чујем да се на Универзитету изричу јавна опомена и јавна осуда - казао је Чупић и додао:

- Налазе се начини да се све ово релативизује, зато што имају посла са људима из власти који се налазе на одговорним местима, као и са председником државе, који је између осталог рекао да је Мали министар без обзира да ли има или нема докторат. То се нигде не дешава, видели сте пример у Немачкој, после 20 година доказано је да је министар одбране плагирао делове у докторату само због тога што одређене изјаве није ставио под знаке навода. Моментално је изгубио докторат и поднео оставку. У ЕУ се то тако решава, а ми тежимо да одемо тамо - закључио је он.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

 

Извор: direktno. rs

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.