БОЛЕСТИ СТИЖУ НА БАЛКАН: Регистровани случајеви маларије, сиде, туберкулозе и хепатитиса међу мигрантима!

Маларијом су заражена два мигранта која се налазе у прихватном центру „Мирал“ у Великој Кладуши. Какву здравствену контролу пролазе мигранти у Србији?

Мигранти (Фото: јутјуб)

Да су резултати здравствених прегледа миграната у Босни упозоравајући, говоре подаци да је прошлог месеца једна особа била заражена маларијом, као и да су међу мигрантима регистровани оболели од сиде, хепатитиса Б, Ц и туберкулозе.

Директор невладине организације „484“ Владимир Петронијевић каже да је немогуће знати да ли је неко од оболелих миграната у БиХ стигао из Србије. Он напомиње да ми имамо строгу здравствену контролу која се пуно разликује од онога што се дешава у БиХ. Он додаје да мигранти у БиХ долазе и из Црне Горе, али и из других праваца.

Контроле су сталне

„У Србији је ситуација у односу на БиХ битно другачија, јер поред центара које имамо као сталне, имамо и привремене центре. Изграђен је такав систем да сви мигранти који пролазе кроз центре, имају обавезан здравствени преглед. У исто време, ако се појави потреба, они се упућују здравственим центрима у Србији“, објашњава он.

Он каже да у том смислу у Србији постоји ред у свих 18 кампова, у којима се налазе регистровани мигранти. Ипак, истиче да и у Србији, као и свуда, постоји део миграната који се не региструју, већ покушавају да на друге начине стигну на циљано одредиште. Па тако, долазе и до Босне.

У тим случајевима тешко је реаговати и имати потпуни увид у здравствено стање тих миграната. Али, Петронијевић каже да је број тих нерегистрованих мали.

„Тај број варира увек између три и по и четири хиљаде који бораве код нас. Имамо потребне капацитете, сходно рутама које су устаљене, а то су из правца Македоније и Бугарске, плус они које добијамо из Хрватске и Мађарске“, каже он.

Београд је постао бојиште за мигранте, више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.