ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Пре 28 година почела усташка акција "Откос"! Ево колико Срба је протерано и убијено!

Данас се навршава 28 година од почетка акције хрватске паравојске "Откос 10" која је довела до масовног прогона и убиства Срба на подручју источне Билогоре, где је од 1991. до 1997. године живот изгубило 66 особа, већином српске националности и оних који су били у родбинским везама са српским породицама

Прогром Срба (Фото: јутјуб)

Акцију “Откос 10” спровела је хрватска паравојска с циљем ликвидирања или протеривања Срба са подручја Грубишног Поља.

Од укупног броја страдалих на подручју источне Билогоре, области која се налази у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице, 41 је цивил, од којих је 17 убијено пре акције “Откос 10” током кампање застрашивања и злостављања, те 23 припадника Територијалне одбране, док су двојицу Срба, који су остали у хрватској војсци и полицији, ликвидирали “саборци”.

Акција “Откос 10” почела је 31. октобра нападом на Грубишно Поље, а у два наредна дана комплетно становништво из 23 села и одређени број житеља из још 15 села напустио је то подручје у избегличкој колони, у којој се нашло 4.000 људи и више од 600 возила.

Они су прешли у БиХ, у којој још није било ратних сукоба, а у колони је било и 250 Хрвата, Чеха, Мађара и Рома.

У акцији “Откос 10” до темеља су запаљене дрвене цркве билогорског стила, јединствени споменици културе нулте категорије под заштитом Унеска — храмови Светог Димитрија у Растовцу и Успење Пресвете Богородице у Доњој Рашеници, који датирају с почетка 18. века.

За злочине над Србима почињене у источној Билогори до сада је одговарао само Вељко Марић, припадник Збора народне гарде из Грубишиног Поља, којег је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због ратног злочина против цивила.

Марић је оптужен да је 31. октобра 1991. године у селу Растовац, општина Грубишно Поље, хицима из ватреног оружја убио Петра Слијепчевића, који је рођен 1926. године.

Српско правосуђе отворило је против Марића још једну истрагу због сумње да је у септембру 1991. године у Грубишном Пољу ликвидирао Србе Мићу Васиљевића и Владимира Кучеру, те мучио Звјездана Мачка.

Иако истрага није завршена, Марић је у јуну 2015. године из Србије, где је издржавао казну, пребачен у Хрватску.

Приликом трансфера, Хрватска се обавезала да ће наставити кривични поступак против Марића започет у Србији, али до сада нема потврде да испуњава преузету обавезу.

На подручју источне Билогоре до Другог свјетског рата живело је 18.000 Срба, а, према попису из 2011. године, у том крају их данас има мање од 1.000.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

 

Извор: srb.news-front. info

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.