Која је улога Турске у односима Србије и БиХ?!

Самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине почео је у Београду другог дана посете турског председника Реџепа Тајипа Ердоана Србији. Поред Ердоана и председника Србије Александра Вучића на самиту учествују и чланови Председништва БиХ, председавајући, хрватски члан Жељко Комшић, српски члан Милорад Додик и бошњачки Шефик Џаферовић. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоан поручио је у понедељак у Београду да ће Турска наставити да буде фактор стабилности на Балкану и да покушава да помогне земљама региона да оставе проблеме иза себе.

Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић (Фото: јутјуб)

Како ће Турска ширити мир када улази у рат против Курда

Гарант стабилности у односима између Србије и Босне и Херцеговине је у претходних 25 година био Дејтонски споразум, док је Турска може допринети успостављању веза између одређених групација између ове две државе, али истовремено може бити и одређени фактор нестабилности", каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) Стефан Владисављев, програмски асистент невладиног Београдског фонда за политичку изузетност.

Он додаје да у овом тренутку добри односи између лидера Турске и Србије са једне стране и Турске и БиХ са друге, јесу гарант да ће односи између Београда и Сарајева бити побољшани, али подсећа да су пре само шест година односи између Београда и Анкаре били затегнути, након што је Ердоан као тадашњи премијер Турске на Косову изјавио: "Турска је Косово и Косово је Турска".

Пожељно је да свака велика сила да свој допринос изградњи мира на Балкану, али је питање да ли Турска, која има своје интересе на овом простору, може бити у довољној мери објективна и неутрална како би се прошириле вредности политике мира, оцењује професор Универзитета у Сарајеву Енвер Казаз.

"Ако ових дана Турска у Сирији покреће рат против Курда, тешко да се таквој политици мира коју заступа та држава може вјеровати. Оно што је за све земље региона важно јесте да прихвате европске вриједности, међу којима је једна од најважнијих антифашистичко наслијеђе. То би подразумијевало да се све земље суоче са прошлошћу и да произведу политике које ће развити визију мирне будућности", оцењује Казаз.

Наш саговорник подвлачи да је важна синергија између свих светских центара моћи, јер, уколико само једна светска сила диктира политику на Балкану, онда она спроводи само политику својих интереса.

Инфраструктура као интерес за све стране

Званичници Србије, БиХ и Турске данас поподне ће у Сремској Рачи положити камен темељац за аутопут Београд–Сарајево.

"Тај пут ће бити нови мост мира који ће повезивати регион" и он представља "значајну поруку за цео регион", поручио је Ердоан у понедељак на конференцији за новинаре у Београду.

Стерфан Владисављев каже да ће развијање инфраструктуре на Западном Балкану бити од користи како државама на овом подручју, тако и инвеститорима, у овом случају Турској која ће на овај начин повећати присуство те земље у овом региону.

"Са једне стране, то ће омогућити бољу повезаност региона, дакле причамо о два регионална центра између Сарајева и Београда. Са друге стране, то показује да Србија и БиХ планирају дугорочну сарадњу са Турском као посредником, због тога што су ови инфраструктурни пројекти мање-више немогући без гаранција које долазе од стране турске државе", каже Владисављев.

Инфраструктурни пројекти имају свој значај и на конкретном и на симболичном плану, каже Енвер Казаз, али напомиње да би струка требало да изнесе свој суд о томе колико су ти пројекти исплативи за Србију и БиХ.

"Симболички план тих пројеката је веома важан. Повезивање земаља регије је увијек добродошло. Али, све земље регије у економским односима с Турском су на неки начин на губитку, без обзира на то што Турска има одређене инвестиције у тим земљама. Наиме, економска размјена показује да земље регије пуно више увозе из Турске, него што извозе на турско тржиште", закључује Казаз.

Улога Турске на Балкану је у последњих десет година постала све интензивнија, пошто је Турска, због све неизвеснијих евроинтеграција, полако померила свој фокус и овај простор почела да посматра као на интересну сферу, подвлачи Стефан Владисављев.

Који је амерички план за Балкан који је открио Помпео, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Радио Слободна Европа

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.