ВУЧИЋ ПОСВАЂАО ВЛАДИКЕ И ДОНЕО РАЗДОР У СПЦ: Тражи се ванредни сабор!

Патријарх Иринеј је под притиском владике бачког Иринеја и Митрополита Порфирија остао доследан да се Вучићу вечерас у "Сава центру" додели орден због финансијске подршке коју као председник Републике даје СПЦ. Вучић и Додик, ипак, вечерас добијају орден, док Селаковић, Мали и још пет чланова Владе чекају мању церемонију.

Патријарх Иринеј (Фото: јутјуб)

Незадовољство међу Епископима Српске православне Цркве због одлуке Синода да на вечерашњој прослави 800 година Аутокефалности СПЦ у "Сава центру" орденом Светог Саве првог степена одликује председник Србије Александра Вучића све више расте. Како сазнајемо, одлука о додели признања Вучићу није била једногласна ни у Светом Синоду, па су поједини чланови Синода упозоравали да ће тај чин изазвати поделе у епископату СПЦ, али и међу верницима.

Међутим, Патријарх Иринеј је под притиском владике бачког Иринеја и Митрополита Порфирија остао доследан да се Вучићу додели орден због, како сазнајемо, финансијске подршке коју као председник Републике даје СПЦ. Чланови Синода СПЦ незадовољни су због тога што већи број Епископа јавно негодује на ову одлуку Синода. Њихова симболична освета је очигледно био недолазак на Косово и Метохију, где су се у Пећкој Патријаршији и Високим Дечанима јуче и данас сабрали српски Архијереји како би истакли нераскидиву везу Србије са КиМ и духовним седиштем СПЦ.

Упућени у ситуацију у Патријаршији српској тврде да се Патријарх Иринеј иако најављен на Косову и Метохији није појавио под притиском двојца који ведри и облачи Патријаршијом српском: владике бачког Иринеја Буловића и Митрополита загребачко љубљанског Порфирија Перића. Како сазнајемо, поред председника Вучића, орден Светог Саве ће на вечерашњој Академији у "Сава центру" добити и члан председништва БиХ Милорад Додик. Због велике осуде јавности, Синод је одлучио да додела ордена Светог Саве Николи Селаковићу, Синиши Малом и још петорици чланова Владе Србије не буде јавна, тако да њима вечерас неће бити додељена одликовања, већ ће се то одрадити на некој мањој церемонији. Част да им орден Светог Саве буде уручен пред око 5.000 гостију и у директном ТВ преносу на РТС вечерас ће имати само Вучић и Додик.

Већи број Епископа Светог архијерејског Сабора неће се вечерас појавити у београдском Сава центру у знак протеста против одликовања председника Вучића управо на месту на ком је требало званично прославити велики јубилеј СПЦ, који је протекао без гостију из осталих помесних православних Цркава којима је Синод у марту месецу ове године отказао претходно упућен позив да дођу у Србију и да сви заједно прославе велики јубилеј - осам векова Аутокефалности СПЦ.

Још један од разлога зашто већина Архијереја неће присуствовати вечерашњој Академији је и револт због чињенице да је једино Епархија бачка имала ту част да позива госте који ће присуствовати вечерашњој прослави.

Од сада турска полиција ће заводити ред у Србији, више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: direktno. rs

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.