НАТО ЗАБРАНИО ВУЧИЋУ: Руски систем С-400 не може да остане у Србији, нeма ни трунке шансе!

Руски ракетни системи који су допремљени у Србију поводом војне вежбе „Словенски штит 2019“ и даље је међу главним темама у НАТО савезу, а могли би у Београду да остану заробљени на дужи период.

Вучић поред С 400 (Фото: mod.gov. rs)

Сазнања из извора блиских НАТО кажу, да нема ни трунке шансе да они остану заувек у Србији, као што су се многи, па чак и политичари понадали.

– НАТО је повео истрагу како је ова опрема допремљена у Србију, и док се то не реши, неће дати зелено светло за повратак ракетних система С-400 и „Панцир“ у Русију. Што никако не значи да ће ово наоружање остати Војсци Србије – открива извор.

Према његовим речима у НАТО знају да је неко у систему заказао, будући да је Србија окружена земљама које су чланице овог савеза и само покушавају да „кртицу истерају на сунце“.

Да није уопште искључено да НАТО спроводи интерну истрагу, сматра и војни аналитичар Владе Радуловић.

– Чињеница је да су и „Панцир“ и С-400 дошли ваздушним путем, с тим што је „Панцир“ стигао у иљушину 76, а С-400 у антонову 124, те да су оба прелета била регистрована као транспортна. Преко које земље је авион ушао у Србију мање је битно, али је чињеница да се појавило питање у НАТО како се тако нешто уопште могло догодити, односно како је један такав систем могао да прелети ваздушни простор земаља чланица Алијансе – истиче Радуловић.

Додаје пак да је у питању било пребацивање технике због реализације војне вежбе, а такве вежбе редовно одржавају и све чланице НАТО. Због тога у свему не види ништа спорно.

С друге стране огласила се и Алијанса поводом заједничке вежбе и саопштила да су НАТО и Србија партнери и да они поштују право Србије да доноси суверене одлуке у вези са вежбама које се изводе на њеној територији.

„То је ствар Србије и Русије“, стоји у одговору од НАТО.

У тој вежби, како се подсећа, учествују и руски ракетни системи С-400 и „панцир с“.

У писаном одговору се истиче и да је Србија партнер НАТО са којим та Алијанса има „добре и продуктивне односе“. Подсећа се да је Србија учествовала у бројним НАТО вежбама, као и да је 2018. године била домаћин цивилне вежбе за помоћ у ванредним ситуацијама, током које је у Београду боравио и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

„Србија је такође са НАТО радила на обуци ирачких војних лекара, помажући да се обезбеди стабилност на Блиском Истоку“, додаје се у одговору прес службе НАТО.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

 

Извор: espreso. rs

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.