Древни запис попа са Колиндиног родног Гробника доказује да је досељавње Славена на Балкан лаж!

"...и би забринутост велика, каква небијаше још од нечистих Монгола, Гота и Атиле." ... Древни запис попа са Колиндиног родног Гробника доказује да је досељавње Славена на Балкан лаж!

Горан Шарић (Фото: Јутјуб)

Још од рушења Винчанске цивилизације, прије 4500 година, Балкан је мјесто сталних ратова и сукоба, опсесија свих царстава и освајача. Од тог времена технолошки, културни и цивилизацијски ниво Винче никад више није достигнут, кроз многе вјекове смјењивали су се углавном периоду стагнације и назадовања.

У дугом низу катастрофа коју су ови простори доживјели, долазак Турака била је једна од најгорих. Славени који су били највеће жртве раскола у кршћанству, тада су додатно подјељени појавом ислама. Они крајеви који су дуже били под турском влашћу и данас су неразвијенији и сиромашнији. У предајама народа и колективном сјећању, Турци су синоним свега лошег и непријатељског.

09.09. 1493., 150 година од првих упада Турака на Балкан, на Крбавском пољу сукобиле су се Турска војска и војска хрватског племства под водством мађарског бана Емерика Деренчина. Турци су војску бана Деренчина потукли до ногу. Био је то највећи пораз хрватског племства у повијести. Ова битка је у народу посебно бурно доживљена јер није само племство десетковано, већ је велике губитке претрпјело и обично становништво. Читави крајеви од Лике до мора су опустјели, а борбе са Турцима ће трајати још више од 100 година.

Поп Мартинац, глагољашки свећеник и писар из 15. стољећа, на Гробнику (Колиндин родни крај, залеђе Ријеке) је за павлински самостан (манастир) у Новом Винодолском од 1484. до 1494. преписивао Новљански бревијар, глагољашки кодекс од 500 листова. Тај бревијар (Требник) је за нас од велике важности јер доноси опис Крбавске битке:

"Тада пак господа хрватске и бани хрватски дигоше војску против њега и поче бој између чета на пољу великом крбавском. И ту се борише у великој битци. Тада бијаше побијеђена част кршћанска, тада ухватише бана хрватскога још жива. Тада убише кнеза Ивана Франкапана. Тада одведоше кнеза Микулу Франкапана. Тада убише бана јајачкога. Тада падоше крепки витезови и славни борци, у своме поразу, ради Кристове вјере. Још и пјешаци, одабрани борци, умријеше опкољени четама у ширини поља. Ту примише смрт ради вјере као дружба Светога Мауриција. Само се кнез Бернардин Франкапан извуче с мало људи. И тада почеше цвилити родиље и удовице многе те многи други. И би забринутост велика какве НЕ БИЈАШЕ ОД ВРЕМЕНА НЕЧИСТИХ ТАТАРА (МОНГОЛА) И ГОТА И АТИЛЕ. Године Господње 1493."

Као три највеће провале освајача у ове крајеве које народ памти, поп Мартинац кронолошки наводи упаде Монгола из 1242. године, Гота из 488. и Атиле из 452. Ако су се Славени доселили у 7. стољећу на подручје Лике, Кварнера, Истре и других крајева, јасно је да се сјећају провале Монгола из 13. стољећа, али како се сјећају Атиле и Гота, кад су се наводно доселили 200 година након што су Атила и Готи похарали Балкан?

"И би забринутост велика какве НЕ БИЈАШЕ ОД ВРЕМЕНА НЕЧИСТИХ МОНГОЛА И ГОТА И АТИЛЕ."

Из ове реченице попа Мартинца јасно је да он нема појма ни о каквом досељавању Славена на Балкан. За њега су становници Балкана са почетка 5. стољећа преци становника Балкана из 15. стољећа. Он поистовјећује народ који на овим просторима живи у 5. стољећу са народом из 15. стољећа.

Како поп Маринац зна да народ није толико туговао и био забринут од времена Монгола, Гота и Атиле? Тако што су му позната народна предања о харањима Монгола, Гота и Атиле. Како је народ могао имати предања о Готима и Атили, ако није био овдје за вријеме Римског царства и прије тог фамозног 7. вијека? Запис попа Мартинца је недвосмислен доказ да је у 15. стољећу народ на овим просторима имао живо сјећање на Готе и Атилу. Ако се народ сјећао Гота и Атиле, то значи да су преци тог народа били овдје у вријеме Гота и Атиле.

И најважније питање: зашто поп Мартинац у 15. стољећу није знао за наводно досељавање Славена на Балкан у 7. стољећу? Зато што оно још није било измишљено. Ватикан, Венеција и Беч ће га измислити тек 100 година касније.

Исламска држава брутално ликвидирала шпијуне египатске војске! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ослобођење

ПАЖЊА:


Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Ослобођеље.